Tanden-update: implantaten of brug?

Even lachen in Parijs

 

Hallo lieve mensen, ben ik weer! Aangezien er deze maand weer een en ander gaat gebeuren vond ik het tijd voor een tanden-update. Say cheeeeese!

Remember?

Laten we bij het begin beginnen. Jullie weten nog dat ik een jaar geleden onder het mes ‘mocht’ voor de tandimplantaten waar ik zo ongeveer mijn hele leven (oké, de helft) op heb gewacht? En jullie weten ook nog dat deze operatie toen met een ongelofelijke bummer afliep omdat mijn lichaam het opgebouwde kunstbot had afgestoten en het feestje dus niet doorging? Oke, mooi. Ik heb even flink gebaald maar ben opzich redelijk nuchter, dus: neus vooruit en gaan!

Keuzestress!

Ik heb veel gebeld met mijn behandelend implantoloog over wat nu de volgende juiste stap zou zijn. Er bleven eigenlijk 2 opties over:

 • Nog steeds gaan voor implantaten, wat inhoudt dat ze bot vanuit mijn bekken (!) in mijn kaak gaan zetten. Vervolgens zou dit in een half jaar moeten aangroeien maar 100% garantie kunnen ze niet geven (ben tegenwoordig een beetje huiverig voor zulke uitspraken haha). Na die tijd zouden ze dan de implantaten plaatsen, dat zijn de schroeven en dus niet de tanden. Tot slot zouden dan na 3 maanden de tanden erop komen.
 • We nemen een heel ander treinspoor. We laten de implantaten aan ons voorbij gaan en we gaan focussen op een mooi resultaat met een brug. Voordelen hiervan zijn dat het heel snel klaar is, minder operaties vergt en dat het resultaat vaak net zo mooi of mooier wordt. Nadelen? Helaas zijn die er ook. Deze ingreep houdt in dat ik de twee buurtanden (klinkt gezelliger dan het is…) van het defect (ikzelf noem het gewoon gat) kwijtraak want deze moeten ze kortslijpen om de brug houvast te geven. Een ander nadeel is dat een brug gemiddeld 20-30 jaar meegaat. Als we van het positieve uitgaan ben ik dan 52 jaar.

Tja Lynn, wat ga je doen? Mijn implantoloog heeft heel veel overleg over mij gehad met collega’s, artsen van het Radboud ziekenhuis en zelfs implantologen op buitenlandse congressen. Ik werd betiteld als ‘moeilijk geval’. GREAT. HOU IK VAN.

Na een tijdje van rust (ik was even helemaal klaar met de polonaise aan mijn hoofd) hebben we weer contact met elkaar gehad. Mijn implantoloog gaf aan dat collega’s uit het werkveld heel verschillend reageerden. Sommigen vonden het zonde als ik de kans op implantaten liet schieten, ik was immers nog een jonge meid! Anderen vonden het riskant, overgaan op andere delen van het lichaam zonder de garantie dat het nu wel lukt…

And the winner is…

Bij deze laatste mening heb ik me aangesloten. Ik weet dat er heel veel mensen zijn waarbij zo’n botopbouw met bekkenbot goed is gegaan, happy for you!! Ik weet echter ook dat er een heleboel mensen zijn die na zo’n operatie levenslang last hebben gehouden van het bekken. Met lopen, rennen, sporten… altijd! Zoals jullie weten ben ik best een bezige bij, qua beroep maar zeker ook qua leefstijl! Ik ben fysiotherapeut, wat inhoudt dat ik een staand en actief beroep heb. Verder geef ik bootcamps, ga ik graag hardlopen en moet ik er niet aan denken hierin belemmerd te worden. Ik heb na 12 jaar veel over voor een mooie glimlach en een eeuwige oplossing maar er zijn grenzen. BOUNDARIES. En dit is er één van.

Conclusie: ik vind mijn ding kunnen doen en me gezond voelen meer waard dan die eeuwige oral-B glimlach (kinda) op m’n gezicht. Daarom heb ik voor dit besluit gekozen en tot vandaag heb ik daar nog geen spijt van. De innovatie op dit gebied gaat ook nog eens zo belachelijk snel, wie weet wat er over 20-30 jaar weer mogelijk is! Voor nu ben ik er stiekem wel een beetje helemaal klaar mee en verlang ik naar een snel en mooi resultaat! Ohja, ben ik dat vergeten te zeggen? Morgen (JA MORGEN!) krijg ik al de noodbrug!

Meer geluksvogels?

Sinds ik er zelf middenin zit is mijn interesse op dit gebied (helaas) enorm gegroeid. Het is echt awesome wat ze allemaal kunnen tegenwoordig! Ik ben blij dat ik niet 100 jaar geleden leefde, dan had ik mooi met een gat gelopen! 😉 Dusss… Hebben jullie ervaringen met implantaten, bruggen of wat voor constructie dan ook? Laat het me weten!

Liefs Lynn

PS.: hieronder nog een kort filmpje van hoe zo’n brug plaatsen in zijn werk gaat. Al gaat het in werkelijkheid helaas nèt niet zo snel en gemakkelijk haha…! 😉

4 Reacties

 1. Rosalien
  3 oktober 2018 / 18:11

  Sinds 1983 heb ik een 5 delige- en een driedelige brug. Ik ben er nog altijd heel tevreden en blij mee.

  • lynnsfitsupport
   Auteur
   3 oktober 2018 / 23:16

   Wat fijn om te horen Rosalien! Dat is al een hele tijd zeg, geeft mij vertrouwen! 🙂

 2. 11 november 2020 / 10:57

  Bedankt voor het delen van jouw verhaal over implantaten en hoe je keuze tot stand is gekomen. Ik heb zelf ook een brug nodig en ben aan het kijken welke opties er nog meer zijn. Ik ga dit alles ook nog eens bespreken met mijn tandarts.

  • lynnsfitsupport
   Auteur
   11 november 2020 / 11:28

   Hoi Mara!

   Wat leuk om te zien dat deze blog nog vaker bekeken wordt & fijn dat je er iets aan hebt! Ik ben inmiddels 2 jaar later nog altijd erg tevreden over de brug! Als je de keuze hebt dan zou ik me zeker eens verdiepen in implantaten.

   Succes! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluit