Fysiotherapie wordt over het algemeen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Deze vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar.
Wanneer vergoeding vanuit de basisverzekering?
Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.
Vergoeding bij Lynn’s FitSupport
JAAA GOED NIEUWS! Sinds 1 februari 2018 zijn de behandelingen van Lynn’s FitSupport te declareren bij de zorgverzekeraar! Omdat ik heb besloten om geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten, wordt een behandeling voor 75-100% vergoed. De tarieven kun je hier vinden, deze worden dus geheel of grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Het percentage is afhankelijk van bij welke zorgverzekeraar je bent en welke aanvullende verzekering je hebt. Wil je hierover graag informeren bij je zorgverzekeraar, vraag dan naar ‘niet-gecontracteerde zorg’. Om het voor jullie iets gemakkelijker te maken heb ik de bekendste zorgverzekeringen voor jullie opgezocht:
- CZ = 75%
- Delta Lloyd = 100%
- Ditzo = 100%
- FBTO natura = 75%
- FBTO restitutie = 100%
- IZZ natura = 80%
- IZZ restitutie = 100%
- VGZ Goede Keuze = 80%
- VGZ Ruime Keuze = 80%
- VGZ Eigen Keuze = 100%
- Zilveren Kruis = 75%
- OHRA = 100%
Staat jouw zorgverzekeraar er niet bij? Kijk dan hier voor het volledige overzicht van alle zorgverzekeraars (Let op: het gaat om de tweede tabel: ‘Vergoeding niet gecontracteerde fysiotherapie aanvullende verzekering’).
Waarom heb ik gekozen voor niet-gecontracteerde zorg?
Ik heb er bewust voor gekozen om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Ik hoor jullie denken, waarom? Misschien hebben jullie de laatste jaren weleens het woord ‘behandel-index’ voorbij horen komen. De behandelindex geeft aan hoe de praktijk van een paramedisch zorgverlener zoals een fysiotherapeut presteert vergeleken met andere praktijken. Deze prestatie wordt gemeten aan de hand van het aantal behandelingen dat nodig is voor een bepaalde klacht. Als een fysiotherapiepraktijk boven het gemiddelde uitkomt dan kan de zorgverzekeraar hier een flinke boete voor uitdelen.
Wat het probleem is, is dat de zorgverzekeraar geen rekening houdt met persoonsgebonden factoren. Misschien heeft een cliënt wel meerdere klachten en duurt het herstel bij hem/haar daardoor langer dan normaal. Of misschien gebeurt er tijdens het herstel wel iets waardoor het herstel weer van voor af aan moet beginnen… Bijvoorbeeld: een paar weken nadat je je enkel hebt omgeslagen loop je net op het randje van de stoep en gebeurt het nog een keer: domme pech! Toch zul je hier vaak de consequenties van moeten ervaren bij je behandelaar. Een fysiotherapeut die contracten met zorgverzekeraars heeft afgesloten zal zich namelijk altijd aan het gemiddelde willen houden en het liefst iets eronder willen zitten. Dit kan ten koste van de kwaliteit van de zorg gaan. Omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een cijfertje of van de zorgverzekeraar heb ik ervoor gekozen om deze contracten niet af te sluiten. Ik vind het belangrijk om mijn cliënten goed te helpen en te begeleiden naar een optimaal herstel. Dit kan naar mijn mening niet als een fysiotherapeut zich altijd af moet vragen: ‘Hoe vaak mag ik deze cliënt nog behandelen’? Wil je graag meer weten over de behandel-index, kijk dan eens naar deze uitzending die eind 2016 door AVRO TROS werd uitgezonden.